Jak pěstovat a sklízet pór

Naučte se pěstovat pórek, abyste mohli vařit po celý rok s touto aromatickou zeleninou, která má jemnou bylinkovou chuť, která během vaření sladí.

Co jsou pórky?

Pór (kultivar Allium ampeloprasum ) patří do čeledi cibulovitých rostlin, díky čemuž je podobný jarní cibulce , zelené cibulce, pažitce a česneku , ale má jemnější a bylinkovou chuť, která při vaření sladí. Rostliny pórku mají tvrdé, ploché, modrozelené listy, které se navzájem obklopují a vytvářejí vějíř složených listů s bílými stonky. Na rozdíl od jiné kořenové zeleniny pórek obvykle nevytváří bulvu; spodních pár centimetrů stonku pórku je jedlá část rostliny.

Pór může být dvouletý nebo víceletý , přičemž víceletý pór tvoří nové cibule, podobně jako šalotka. Póru se nejlépe daří, je-li vysazen během chladných měsíců, obvykle brzy na jaře nebo na podzim. Mají dobu růstu asi tři měsíce. Poté, co je sklidíte, může pórek dobře fungovat jako aromatická zelenina v polévkách a kastrolech.

8 Úvahy o pěstování a péči o pórek

Pórek si můžete vypěstovat ze semínka nebo mladý pórek přesadit do vaší zahrady. Zde jsou faktory, které je třeba vzít v úvahu při výsadbě, pěstování a přezimování rostlin póru, aby se jim rok co rok dařilo.

1. Teplota : Se sazenicemi pórku můžete začít uvnitř asi 8 až 12 týdnů před posledním jarním mrazem. Jakmile se teploty udrží nad 40 stupni, můžete pórek začít tvrdnout v průběhu týdne, než dětský pórek úplně přesadíte, když bude asi 10 týdnů starý. Proces otužování postupně vystavuje vaše pokojové rostliny vnějším podmínkám, což jim umožňuje pomalu se přizpůsobovat krátkým pobytům venku, než je přesunete do vaší zahrady. Podle tohoto harmonogramu by měla být sklizeň póru možná na začátku léta. Pro přezimovací sklizeň nebo zimní nebo jarní sklizeň můžete pórek vysévat přímo na konci léta, což umožní teplo, které potřebuje pro klíčení.

2. Nemoci : Můžete se setkat s plísní nebo rzí pórkovou, což jsou oranžové pustuly na listech. Ty se obvykle vyvíjejí ve vlhkém počasí, takže nejlepším postupem je odstranit napadené listy a zlepšit cirkulaci vzduchu kolem póru. Podobně hniloba listů – bílé skvrny na špičkách listů – se může objevit ve vlhkém počasí nebo v příliš vlhké půdě. Mezi zálivkami nechte půdu vyschnout a odstraňte všechny napadené listy.

3. Škůdci : Slimáci, cibulové červi, listonohy a třásněnky jsou škůdci , kteří pronásledují pór. Rostliny můžete lehce postříkat neemovým olejem nebo jiným organickým rozpouštědlem, abyste se těchto nepříjemností zbavili.

4. Půda : Pro výsadbu póru použijte půdní směs, která je písčitá, dobře propustná a mírně kyselá s hodnotou pH mezi 6,0 a 7,0. Pór snese i zásaditější půdy. Ačkoli to nejsou těžké krmítka, pór vyžaduje půdu bohatou na živiny. Ke zlepšení sklizně můžete uprostřed sezóny použít hnojivo s vysokým obsahem dusíku, kompostovou směs, kompostovaný hnůj nebo jinou organickou hmotu.

5. Rozmístění : Semínka pórku zasaďte alespoň šest palců od sebe a asi šest až osm palců hluboko do půdy. Pokud je zasadíte hluboko, zabráníte tomu, aby bílá část stonku – jedlá část rostliny – během růstu zezelenala.

6. Sluneční světlo : Pór by měl během vegetačního období denně dostávat kolem osmi hodin jasného plného slunce. Pokuste se zasadit pór na nejslunnější místo ve vaší zahradě.

7. Voda : Protože mají mělký kořenový systém, pórek potřebuje častou zálivku. Týdenní zavlažování by mělo fungovat ve většině prostředí, i když v teplejších podnebích možná budete muset zalévat častěji. Přidání mulče může nejen pomoci zadržet vodu, ale také pomoci udržet vaši zahradu bez plevele.

8. Plevel : Vzhledem k tomu, že kořeny pórku jsou vláknité a mělké, měli byste být opatrní při plení, abyste náhodou nepoškodili pór okopáváním příliš blízko rostliny. Mulčování buď slámou bez plevele nebo posekanou trávou bez herbicidů do hloubky tří nebo čtyř palců může pomoci zabránit růstu plevele.

Kdy a jak sklízet pórek

Druh pórku určí konkrétní časovou osu sklizně. Vegetační období většiny odrůd póru trvá 120–150 dní, i když existují některé moderní kultivary vyšlechtěné pro kratší, 90denní období. Mějte na paměti, že vrcholky pórku neodumírají jako cibule nebo šalotka, když je čas je sklízet. Abyste věděli, že je čas sklízet pórek, podívejte se na základnu póru, aby měla alespoň třípalcovou bílou část, která je pevná a pevná. Pórek buď otočte a vytáhněte ze země, nebo pórek vykopejte, abyste ho sklidili.